Hoppa till sidans innehåll

En historisk återblick kring Bowlingsällskapet Bockarna, Varberg


Beslutet att bilda Bowlingsällskapet Bockarna togs på konditori Mignon den 14 april 1964 och ända från starten har honnörsordet för vår verksamhet varit kamratskap, socialt umgänge och hög trivselfaktor.
Föreningen bestod från början av 10 medlemmar och dess första ordförande var Rolf Björklund. Fram till seriestarten invaldes ytterligare 3 medlemmar och föreningen var redo att spela sin första match i Hallandsserien. Noterbart är att redan under den första säsongen startade föreningen den nationella tävlingen ”Fästningsslaget” med 536 deltagare och där priset för högsta enkelserie var en Mallorca resa!

Första säsongen slutade med succé, serieseger och avancemang till div. 4.

Under de följande 4 säsongerna tillhörde föreningen topplagen i div. 4 vilket också esulterade i serieseger 1969 och uppflyttning till det allsvenska
seriesystemet div. 3

Föreningens medlemmar (som blev allt fler) började också under dessa år synas ute i olika nationella tävlingar med framskjutna placeringar och resultat.

För att ytterligare ge föreningen lite skjuts framåt beslöts att bilda en ungdomssektion den 16 februari 1971 med Ronald Johansson och Rolf Björklund som ledare. Lite smolk i bägaren denna säsong var att föreningen tvingades lämna div. 3. Detta efter att ha spelat hela höstsäsongen utan någon poäng och spurten under våren (med bra spel) räckte inte till för förnyat kontrakt.

De följande åren (1971-1981) bjöds för A-lagets del spel i div. 3 eller div. 4 och glädjeämnena framför andra under denna period var juniorernas framgångar i diverse tävlingar samt i representationslaget.

10 års jubileet den 11 Maj 1974 hölls i Hemmeslöv och där kunde man bl.a. fira ett avancemang till div. 3

Efter en väl genomförd säsong 1981/82 säkrades en komfortabel serieseger i div. 4 och nu var det slut med kräftgången mellan div. 3 och div. 4. De följande åren ökade spelstyrkan markant och nu var BS Bockarna med i toppstriden i div. 3.

Året är nu 1984 och föreningen fyller 20 år som firades på restaurang Borggården. Förutom de aktiva medlemmarna var även tidigare ”Bockar” inbjudna till denna trevliga säsongsavslutning. En rad utmärkelser delades ut. Till hedersordförande utnämndes Helmut Haar, vidare tilldelades Stefan Larsen HBF´s silvermedalj, båda efter många års förtjänstfullt arbete i klubben.

Redan följande säsong blev föreningens bästa någonsin med en övertygande serieseger i div. 3 och avancemang till div. 1 (att det blev 1:an berodde på en serieomläggning och den kom ju alldeles lägligt). Tillvaron i div. 1 blev dock bara 1 årig men mycket lärorik och marginalen till nytt kontrakt var hårfin. Med så bra motståndare som bl.a. Falkarna, Triumf och Tiana gjorde BSB, trots degraderingen en riktigt fin säsong.

Efter endast 2 säsonger i div. 2 kliver BS Bockarna 1988 återigen upp i div. 1, de individuella snitten såväl som snittet för representationslaget ökar hela tiden och klubbrekorden börjar nu bli slagkraftiga.

Att lyckas förbli ett div. 1 lag visade sig vara precis lika svårt denna gång och föreningen fick åter kliva ner ett trappsteg för att de kommande 5 åren föra en ganska beskedlig tillvaro i div. 2. Ingen direkt tätkänning men inte heller någon risk för förlorat kontrakt blev dessa års resultat. Noterbart är att den första sanktionerade 300 serien i föreningens historia slogs av Ulf Andersson den 23/9 1989.

Nytt jubileum år 1989, denna gång firar föreningen ett kvarts sekel och festligheterna äger rum på restaurang Borggården.

Medlemsmatrikeln visar år 1991 på 46 st. licenserade spelare vilket gör BS Bockarna till en av Hallands största bowlingföreningar.

För första gången i föreningens historia överskrids ett säsongssnitt på 200, nämligen Anders Nilsson som under 1992/93 snittar 204. Samma år börjar en ny kull ungdomar med bl.a. Niklas Lindh och Martin Larsen att låta tala om sig i diverse ungdomstävlingar.

1994 är det åter dags för födelsedags firande, 30 år har gått sedan föreningen såg dagens ljus och detta firas på societèn i Varberg.

Efter en rad år i div. 2 avgår BS Bockarna med serieseger säsongen 1994/95 och det visar sig ånyo att långsiktiga satsningar på bl.a. ungdomsverksamhet lönar sig. För första gången spelar A-laget till sig ett säsongssnitt över 6000. För A-lagets del följer nu 2 tuffa år i och med den serieomläggning som då genomförs och som innebär att antalet div. 1 lag skall halveras under dessa år. Laget lyckas dock hänga kvar i div. 1 efter denna serieomläggning vilket på allvar visar att BS Bockarna nu blivit ett etablerat lag i högre serier. Säsongen 1996/97 slutar dock inte bara med ett bra år för A-laget utan föreningens satsning på farmarlag detta år ger även här stora framgångar, nämligen serieseger i div. 4. Framgångar denna säsong visar sig också i årets junior-SM där Niklas Lindh blir svensk mästare och med Martin Larsen på 2:a plats. Dessa båda vinner också 2-manna junior SM. För första gången i föreningens historia tar också en medlem plats i ett juniorlandslag, nämligen Martin Larsen som representerar Sverige i NM och Europacupen med en rad medaljer i baggaget.

Om säsongen 1996/97 var lyckad för A-lagets del så överträffas den av säsongen 1997/98 då laget via en otroligt väl genomförd höstsäsong kvalificerade sig till vårens kvalserie där framgångarna bara fortsatte och resulterade i avancemang till allsvenskan. Farmarlagets insats i div. 3 innebar fortsatt kontrakt och denna säsong kan bara sammanfattas med ett ord, succé.

Att sedan Niklas Lindh forcerade in 1825 i A SM kvalet inkl. en 300 serie gjorde ju inte saken sämre, en 7:e plats i SM finalen visar att BS Bockarna och dess medlemmar på riktigt allvar börjar mäta sig med Sverige Eliten.

Kanske gick det lite för snabbt uppåt i seriesystemet för efter en hyfsad höst lyckades föreningen inte försvara sin plats i allsvenskan utan tvingades ner i div. 1 säsongen 1998/99.

Om det nu gått mycket bra under en rad år så blev säsongen 1999/00 ett misslyckande, representationslaget föll rakt igenom div. 1 och ingen förstod egentligen hur detta kunde ske. Ett ljus i mörkret var dock att farmarlaget ånyo lyckades kämpa sig kvar i div. 3.

En taggad förening visade nästkommande säsong att laget var för bra för fortsatt div. 2 spel och hemförde under hösten 2000 ett säkert avancemang till supertvåan där man sedan under våren 2001 avgick med serieseger och nytt div. 1 kontrakt. För farmarlagets del så blev detta den bästa säsongen någonsin och div. 3 kontraktet var aldrig hotat.

Säsongen 2001/02 är den hittills bästa i klubbens historia, säkert avancemang till kvalserien under hösten och efter mycket bra spel våren 2002 säkrades ett allsvenskt kontrakt. Nytt klubbrekord, 7072 i en match där segern skrevs till 20-0 vilket väl får anses som svenskt rekord då ingen match tidigare i Sverige vunnits med så stora siffror. Farmarlaget insatser denna säsong innebar förnyat förtroende i div. 3. Aldrig förr har så många spelare varit över parigränsen över säsongen som detta år, nämligen 6 st. med Niklas Lindh i topp på 215 vilket också är toppnotering genom åren.

Seriesegrarna duggade tätt under säsongen 2002/03. Aldrig tidigare har klubben noterat liknande framgångar, serieseger för A-laget i den Norra kvalserien och förnyat kontrakt i sydallsvenskan, serieseger för Farmarlaget i div. 3 Halland och avancemang till div. 2 och ett nytt ståtligt klubbrekord för farmarlaget med 6447. Lägg därtill serieseger för våra ungdomslag U10 och U12 och succén är fullbordad denna säsong. Klubben har nu verkligen växt in eliten bland Sveriges bowlarföreningar.

Framgångsvågen från vårsäsongen 2003 fortsatte under höstens seriespel i Norra Sydallsvenskan. Efter en bra inledning med två raka segrar kom så ett par rejäla förluster och hiss nedåt i tabellen. Klubben reste sig dock, avslutade med 5 segrar + 2 oavgjorda matcher vilket resulterade i en 3:e plats och avancemang till vårens elitseriekval (Sydallsvenskan). För första gången i klubbens historia får vi nu möta elitserielag som Elbogen, Kulladal och Domino samt topparna i de Sydallsvenska serierna.

Vårsäsongen startar med primärvinst på hemmaplan direkt. Stabilt spel på hemmaplan med vinst mot bl.a Elbogen och endast en knapp förlust på hemmabanorna (mot Domino). På bortaplan förmår dock inte laget ta några poäng, därtill var motståndet för bra. En mycket rolig säsong med spel mot den absoluta Sverigeeliten ger rutin och som föreningen nu kan ta med sig till kommande säsong. En slutlig 7:e plats blev resultatet när bokslutet skrevs. Farmarlaget spelade detta år för första gången i div. 2. Bra spel varvades med några djupdykningar men laget försvarade sin plats i div. 2 och klubben fick även ett nytt klubbrekord för farmarlag med 6578.

2004 var året Niclas Lindh och BS Bockarna var med och skrev in sig i Svenska bowlingens historiebok. För första gången i svensk bowling avgjordes indviduella SM-finalerna utomhus- i ett tält i Kungsträdgården i Stockholm. 
Både kvalspelet och hela finaldagen avgjordes i Mälarhallen Bowl o Rama.
Niclas spelade strålande både kvalet och på finaldagen. 

I kvartsfinalen fick Niclas möta Tobias Melin BK Force. Matchen blev en rysare, oavgjort 216-216 innan Lindh avgjorde i sudden death. Han avslutade med en strike och vann med 40-39.
Till semifinal flyttas dock spelet ut till Kungsträdgården där Niclas tyvärr förlorade semifinalen mot Mikael Ahlberg Kulladal BS, 227-197. Mikael A vann sedan finalen mot Stefan Falkhäll BK Örnen, 163-177. Medans Niclas slutade på en tredjeplats.
Det blåste kalla vindar genom bowlingtältet i Kungsträdgården och den något ovana miljön bidrog till att resultaten inte var i närheten av vad spelarna presterat tidigare under finalspelet. 
Bilder från bygget.Uppdaterad: 27 APR 2012 13:38 Skribent: BS Bockarna

Postadress:
BS Bockarna - Bowling
Gunilla Torkelsson, Kiselgatan 65
43256 Varberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info